Je bent hier:

Creatief in de keuken

Creatief in de keuken

Basiscursus ecologisch koken

Basiscursus ecologisch kokenWil je graag gezonder en milieuvriendelijker koken? In drie lessen leer je dé uitgangspunten van de ecologische keuken kennen. De eerste les vormt een inleiding rond ecologische voeding en biologische productie. Daarna komen onder meer seizoensgebonden en lokale voeding aan bod.

Klik hier voor meer informatie


Biobabbel junior (12 - 18 jaar)

Biobabbel junior (12 - 18 jaar)Via een interactieve presentatie, een quiz en een debat ontdekken kinderen de wereld van bio. Wat zijn biologische producten? Waarom zijn ze vaak duurder? En zijn ze gezonder?

Klik hier voor meer informatie

 


Biobabbel met proevertjes

Biobabbel met proevertjesHoe herken je biologische producten? Wat is het verschil met hoeve- en natuurproducten? En waarom is bio vaak duurder? Via een presentatie kom je te weten hoe de bioboer het zonder pesticiden doet en hoe de veeboer antibiotica weert uit zijn kweekprogramma.

Klik hier voor meer informatie


De ecosmos, maak je eigen broodbeleg

De ecosmos, maak je eigen broodbelegMilieuvriendelijk en gezond broodbeleg maken? Een koud kunstje! Je leert hoe je lekker kookt met verschillende ingrediënten uit de ecologische keuken. Noten, zaden, peulvruchten, seizoengroenten en restjes vormen de basis van een ecosmos.

Klik hier voor meer informatie

 

 


Duurzame voeding in de klas

Duurzame voeding in de klas (Foto: Johan Lambrix)Voor leerkrachten ontwikkelde Velt een workshop die inhoudelijk dieper ingaat op de diverse thema’s van duurzame voeding. Bedoeling is dat zij hiermee vlot aan de slag kunnen in hun klas. Indien gewenst kan er ook gekookt worden.

Klik hier voor meer informatie

 

 


Ecosmos junior (12 - 18 jaar)

Ecosmos junior (12 - 18 jaar)Deze vorming is op maat van jongeren. Via een PowerPoint-presentatie leren zij wat ecologische voeding is en wat de relatie is tussen voeding, het milieu en het klimaat. Daarna kunnen ze zelf proeven van ecologische voeding.

Klik hier voor meer informatie


Ecosmos met Pim Pompoen (6 - 12 jaar)

Ecosmos met Pim PompoenWat is ecologische voeding? Al spelenderwijs leren kinderen het ontdekken via het Pim Pompoen-kwartetspel. Samen met de lesgever koken ze preisprei, wortelwolk, erwtenpesto en rodebietenhummus. Ook soep staat op het menu.

Klik hier voor meer informatie


Ecozoet junior

Genieten van gezond zoet met fruit, groenten, kruiden, noten en granen. Moeilijk? Nee hoor, niet voor wie deze workshop volgt. Je ontdekt hoe lekker ecozoet is en waarom het zoveel beter is voor je ecologische voetafdruk.

Klik hier voor meer informatie


Ecozoet: koken met zoet zonder suiker

Eco-zoet: koken met zoet zonder suikerJe leert hoe suiker vaak geen must is wanneer je groenten, kruiden en fruit op de juiste manier bereidt en gebruikt. Én je leert creatief koken met natuurlijke zoetstoffen en uitgebreid genieten van de variëteit aan zoete gerechtjes.

Klik hier voor meer informatie

 

 


Eten volgens het seizoen met en/of voor kinderen

Eten volgens het seizoen met en/of voor kinderenAan de hand van illustratiemateriaal en enkele leuke quizvragen kom je te weten waarom groenten en fruit in hun specifieke seizoen groeien. We gaan ook dieper in op het eetgedrag van jonge kinderen en gaan aan de slag met verrassende soeprecepten.

Klik hier voor meer informatie


Improvisatiekoken

In de improvisatiekeuken is niet het recept maar zijn seizoensgroenten ons uitgangspunt. Tijdens deze workshop nemen we een duik in de keukenpraktijk en in de wereld van de smaak.

Klik hier voor meer informatie


Kampkippen en kikkererwten

Wist je dat kippen graag op kamp gaan? En waarom een gerecht met kikkererwten prima kampkost is?  Deze workshop geeft je tips en inspiratie om van je kamp een lekkere en ecologische topper te maken.

Klik hier voor meer informatie


Koken met restjes

Koken met restjesWist je dat zowat dertig tot vijftig procent van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt in de vuilnisbak belandt? We interpreteren de houdbaarheidsdatum vaak niet correct en weten vaak niet hoe we restjes tot lekkernijen kunnen verwerken. In deze les krijg je tips om restjes te voorkomen!

Klik hier voor meer informatie


Lang leve de appel!

Lang leve de appel!Veel hoogstamfruit blijft onaangeroerd onder de boom liggen en rot weg. Oude rassen dreigen uit te sterven omdat we niet meer weten wat ermee te doen. Deze workshop brengt daar verandering in.

Klik hier voor meer informatie

 

 


Lang leve de oogst

Lang leve de oogstJe leert de verschillende technieken kennen om groenten en fruit langer te bewaren en je komt alles te weten over steriliseren, (vries)drogen, zouten, inkuilen, pasteuriseren, inmaken met zoet of zuur of alcohol, pekelen en fermenteren.

Klik hier voor meer informatie


Lekker en kruidig: (on)kruiden op je bord

(On)kruiden spelen in de ecologische keuken een onmisbare rol. Ze zijn een rijke en gezonde aanvulling op de seizoensgebonden variatie aan groenten en fruit en geven de ecologische keuken karakter door hun diversiteit aan smaken.

Klik hier voor meer informatie


Sierlijk en kruidig: op ontdekking in de tuin

Onkruiden zijn veel meer dan ongewenste kruiden. Ze hebben flink wat troeven, waar je in tuin en keuken lekker van kunt genieten. We trekken eropuit in de tuin en zorgen voor een kruidige oogst. Je leert tijdens deze tuinwandeling eetbare (on)kruiden herkennen.

Klik hier voor meer informatie


Vegetarisch koken

Vegetarisch kokenWil je leren hoe je traditionele vleesvervangers lekker bereidt? Dan is deze workshop iets voor jou. Op het menu: vegetarische burgers, kroketjes, quiches en salades.

Klik hier voor meer informatie

  

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen