Je bent hier:

Velt-symposium Permacultuur


Schrijf je in voor het symposium

Permacultuur

zaterdag 22 juni in Velp


Permacultuur is veelzijdig. Je tuin, je kijk op natuur, je levenswijze komen er in samen. Het is een vorm van ecologisch leven, van ecologisch tuinieren. Daarom omarmt Velt permacultuur. Wat zijn de principes van permacultuur? Hoe maak je die concreet in je tuin? Tuinspecialisten van Velt én permacultuurexperten geven tijdens deze studiedag hun kijk. Tuiniers delen hun motivatie, hun ambitie, hun tuin. Zij inspireren je om zelf in je tuin aan de slag te gaan.

Dagvoorzitter - John Vermeer, voorzitter Velt Nederland


Over Velt
Velt is de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren en telt in Nederland en België meer dan 17.000 leden. Met 45 jaar ervaring mogen we ons gerust expert noemen op het vlak van ecologisch tuinieren. Eind 2018 brachten we het boek Permacultuur: Van appelboom tot zeekool uit, waarvan al meer dan 3000 exemplaren werden verkocht.


 
Programma
 

9u - 10u: Onthaal

10u - 10.30u: Successie en permacultuur: twee handen op één buik?

Successie is de kapstok voor de ecologische visie van Velt op de tuin. Het geeft je inzicht in de natuur en in je tuin. Greet Tijskens, experte ecologische tuin, vertelt hoe successie aan bod komt in het permacultuurverhaal van Velt.

10.30u - 11.15u: Permacultuur: van principes naar tuinontwerp

Linder van den Heerik is docent permacultuur, oprichter van Tuinderij De Voedselketen en auteur van het nieuwe Velt-boek Permacultuur: Van appelboom tot zeekool. Hij vertelt je waar permacultuur vandaan komt, wat het te maken heeft met tuinontwerp en hoe je er mee aan de slag kan in je eigen tuin.

11.15u - 11.45u: Case 1: Voedselbos Het Voedselrijk in Ede (NL)

Al bijna 20 jaar verdiept Malika Cieremans zich in voedselbossen. Ze geeft cursussen, maakt inrichtingsplannen en helpt initiatiefnemers op weg. Sinds februari 2019 is ze eigenaar van een perceel in Ede waar ze Het Voedselrijk wil realiseren. Malika vertelt over haar motivatievoor voedselbossen en deelt met jullie haar kennis over inrichting, over plantenkeuze, over teelttechnische aspecten.

11.45u - 12u: Voorstelling Van appelboom tot zeekool

Sinds oktober 2018 pas op de markt en al meer dan 3.000 exemplaar verkocht: Van appelboom tot zeekool, het Velt-boek over permacultuur. Mirjam Weisscher, Velt-lesgeefster permacultuur, geeft je 3 redenen waarom je dit boek niet mag missen.

 

12u - 14u: Lunch, signeersessie en rondleiding op hogeschool Van Hall Larenstein

Tijdens de middag krijg je een lekkere ecologische lunch. Je kunt het Velt-boek Permacultuur: Van appelboom tot zeekool aanschaffen en meteen laten signeren door auteur Linder van den Heerik. Zin in een rondleiding op de campus? Leerlingen en docenten van Van Hall Larenstein leiden je graag rond.

 

14u - 14.45u: Case 2: Een permacultuurtuin in Enschede (NL)

Vera Greutink is tuinier, schrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vera vertelt over het ontwerp van haar eigen tuin, waar ze naast groenten ook vaste eetbare planten teelt. Verschillende onderdelen van het ontwerp - zoals de pergola voor eetbare klimmers, het heuvelbed en serre - komen aan bod.

14.45u - 15.30u: Case 3: Permacultuur op La Ferme du Bec-Hellouin (Frankrijk)

Al meer dan 10 jaar bouwen Charles en Pérrine hun biologische boerderij in Normandië op 1,8 hectare verder uit volgens de principes van permacultuur. Malika Cieremans ging op bezoek. Zij geeft haar impressie, met specifieke teelttechnieken incluis.

15.30u - 15.40u: Impressie van een buitenstaander

Enkele creatieve geesten leggen dit symposium vast in woord en beeld. Zij tonen en vertellen beknopt wat hen bijblijft van deze permacultuurdag.

15.40u - 16.30u: Receptie en netwerkmoment


Praktisch


Schrijf je voor dit symposium



Sponsors

Ecoflora
Tuindagen Beervelde 2019

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen